کد مطلب: ۱۷۳۰ تاریخ انتشار: 27 بهمن 1403 / 16:35 ارسال نظر
پیروی کورکورانه از روش‌ها و استانداردهای موجود:

تقلید طوطی‌وار تهدیدی برای جان گردشگران در تورهای دسترس‌پذیر

گردشگری تقلید طوطی_وار ایران گردشگری ایران پژوهشگر مقاله تقلید طوطی_وار تقلید مضر تقلیدی طوطی وار

تقلید طوطی‌وار به معنای پیروی کورکورانه از روش‌ها و استانداردهای موجود بدون درک زمینه‌ها و نیازهای واقعی مخاطبان است که به راحتی می­‌تواند جان گران­‌بهای آدمی را به مخاطره بیافکند.

مجله خبری روزلاگ: در این مقاله به قلم سرکار خانم دکتر زهرا راجی، پژوهشگر حوزۀ گردشگری، به موضوع تقلید طوطی‌وار: تهدیدی برای جان گردشگران در تورهای دسترس‌پذیر پرداخته شده است. با ماه همراه باشید:

دکتر زهرا راجی: در کشور ما چندی است گفتمان ناظر بر دسترس‌­پذیری، بر گردشگری سایه افکنده. گفتمانی که برخاسته از حق مسلم انسانی است و تحکیم آن می­‌تواند رخداد میمون و مبارکی در حوزۀ رفاه اجتماعی و مشخصاً عرصۀ گردشگری قلمداد شود. بدیهی است که تحکیم گفتمان ناظر بر دسترس­‌پذیری سفر و گردشگری در صورت پیروی از استانده­‌ها، در نظر داشتن نیاز­ها و شرایط حقیقی گردشگران و اصول ناظر بر توسعۀ پایدار می­‌تواند جان تازه­ای به صنعت گردشگری ببخشد، پایداری آن را تضمین کند و به انتفاع عادلانه در بهره‌­مندی از مواهب سفر برای آحاد جامعه منجر شود.

به موجب شرایط ترسیم شده، گروه­ها و فعالان پرشماری در صنعت گردشگری در راستای تقویت گفتمان دسترس­پذیری و تحقق گردشگری دسترس­پذیر در مقاصد گردشگری ایران اسلامی دست به اقدامات شایان توجهی زده اند و تلاش کرده­اند گروه­های متعددی را از حق سفر و گردشگری بهره­مند سازند که پیش از این به دلیل سیاستگذاری­های نادرست یا غفلت­های سیاستگذارانه از کسب تجربۀ مطلوب سفر محروم بوده­اند. نابینایان، ناشنوایان، افراد با معلولیت‌­های جسمی-حرکتی، مبتلایان به بیماری­‌های خاص، سالمندان و…از جملۀ این گروه‌­های مورد توجه در خلال تحقق گردشگری دسترس­پذیر اند. به رغم آن که کلیۀ تلاش­ها و اقدامات ناظر بر دسترس‌­پذیر ساختن گردشگری برای گروه‌­های هدف قابل تحسین‌­اند؛ ضروری است به موجب حفظ ایمنی و سلامت مسافران استانده‌­ها و الزامات لازم جهت برگزاری سفر­های ایمن دسترس­پذیر احصاء و پیاده­‌سازی شوند. این در حالی است که مرور مطالعات ناظر بر الزامات و استانده‌­های سفر ایمن دسترس­پذیر در ایران، اندک اند و پوشش‌­دهندۀ کلیۀ گروه­های هدف نیستند.

مرور مطالعات خارجی مرتبط با استانده‌­ها و الزامات ناظر بر دسترس­‌پذیری، گویای آن است که شماری از اطلاعات مذکور در این مقالات و تحقیقات به رغم اهمیت غیرقابل انکار و شایان توجه با شرایط و ویژگی‌­های ساختاری مقاصد گردشگری و حتی جسمانی گروه­‌های هدف همخوان و سازگار نیستند. یا دست کم در مطالعات چنان به جزئیات توجه نشده است که بتوان آن را به مثابۀ سرمشقی تمام­عیار برای برگزاری تورهای دسترس‌­پذیر به کار برد. به عنوان مثال می­توان از شیوۀ راهبری نابینایان در تورهای دسترس‌­پذیر یاد کرد. در شمار قابل توجهی از منابع حرکت زنجیر­وار روشندلان را به عنوان بهترین و ایمن­ترین شیوۀ راهبری برشمرده­اند. به این ترتیب که روشندلان به گونه‌­ای زنجیروار بازوهای یکدیگر را بگیرند و با سرگروهی راهنما به مناطق ناآشنا قدم بگذارند.

این شیوۀ راهبری را می­توان به مثابۀ شیوه­ای قابل قبول قلمداد کرد با این همه در بسیاری از مقالات و منابع به موجب محدودیت در حجم مقالات از ذکر جزئیات آن چشم­پوشی شده است. توجه به  قامت و جثۀ افراد  در شکل­دهی به زنجبرۀ انسانی بسیار بااهمیت است که از ذکر آن در بسیاری از مطالعات غفلت شده است. بدین ترتیب بی­توجهی به این نکته در خلال برگزاری تورهای در دسترس می­تواند سلامت افراد را در جریان عبور از دالان­ها با ارتفاع کم به مخاطره بیافکند. در این رابطه می­توان مثال­های پرشماری را ارائه کرد که در نوشتار پیش­رو به دلیل محدودیت حجم و ساختار نوشتار لاجرم از ذکر آن­ها چشم­پوشی شده است.

 نارضایتی گردشگران، هدررفت منابع مالی و انسانی، اختلال در پایداری گردشگری دسترس­پذیر و مهم­تر از آن به مخاطره افتادن سلامت گردشگران از مهم­ترین پیامد­های تقلید طوطی­وار در برگزاری تورهای دسترس­پذیر است. تقلید طوطی‌وار به معنای پیروی کورکورانه از روش‌ها و استانداردهای موجود بدون درک زمینه‌ها و نیازهای واقعی مخاطبان است که به راحتی می­‌تواند جان گران­بهای آدمی را به مخاطره بیافکند. احتمال بروز این چالش با ترویج گفتمان دسترس­پذیری افزایش می­یابد و نگرانی­های عمده­ای را با خود به همراه می­‌آورد. عدم آگاهی عمیق از نیازهای واقعی گروه‌های هدف، فشار تبلیغات برای رعایت ظاهری استانده­‌ها و تمایل به پیروی از رقبا به جای توسعه ابتکارات اصیل از دیگر پیشران‌­های ابتلاء به آفت تقلید طوطی‌­وار است.

تعمق در استانده­‌ها و الزامات برگزاری تورهای دسترس‌­پذیر و در مواردی بومی­‌سازی آن­ها می­‌تواند به پیشگیری از ابتلاء به پیامد­های ناگوار تقلید طوطی‌­وار منجر شود. پژوهش و نوآوری، آموزش و ظرفیت‌سازی، در نظر داشتن سیستم بازخورد، توسعۀ مشارکتی گردشگری دسترس­پذیر با نظر بر گروه‌­های هدف و سیاستگذاری مشارکتی با تمرکز بر گروه­های هدف از دیگر راهبرد­های احتراز از تقلید طوطی‌­وار در برگزاری سفر­های دسترس­پذیر اند. امید است در آینده­ای نه چندان دور تدوین استانده‌­های ملی برگزاری تورهای دسترس­پذیر عاملی برای آسودگی خاطر سیاستگذاران و گروه‌­های هدف در  خصوص تحقق سفر­هایی ایمن شود. بدیهی است کارآیی و پایداری این استانده­‌ها در گروی پیروی از الگوهای مشارکتی و بهره­مندی از دانش و تجربۀ زیسته گروه­های هدف است که پیش از آن به موجب غفلت­‌های سیاستگذارانه از کسب تجربۀ مطلوب سفر بی­‌بهره بوده‌­اند.

نویسنده: دکتر زهرا راجی. پژوهشگر حوزۀ گردشگری

منبع: مجله خبری روزلاگ (roozlog.com)
استفاده از مطالب مجله خبری روزلاگ با ذکر منبع (www.roozlog.com) بلامانع است.

کپی کردن لینک کوتاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.